MALKARA KENT KONSEYİ KADIN MECLİSİ’NDEN BASIN AÇIKLAMASI

Birleşmiş Milletler tarafından 1999 yılında alınan kararla 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak kabul edilmesi sebebiyle Malkara Kent Konseyi Kadın Meclisi farkındalık oluşturmak için 25 Kasım 2022 Cuma Günü saat 10.00’da Halk Park’ta basın açıklaması gerçekleştirdiler.

Basın açıklamasına; Malkara İlçe Kaymakamı Kerem Süleyman Yüksel, Malkara Belediye Başkanı Ulaş Yurdakul, İlçe Jandarma Komutan Vekili Volkan Cebeci, İlçe Emniyet Müdürü Hasan Basri Karakuş, Malkara Muhtarlar Derneği Başkanı Ender Çeşme, Malkara Camiatik Mahallesi Muhtarı Recai Öztürk, Malkara Kent Konseyi Başkanı Hasan Akçay, Malkara Kent Konseyi Kadın Kolları Başkanı Öznur Akyol ve Kent Konseyi Kadın Üyeleri katıldı.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü sebebiyle gerçekleştirilen basınaçıklamasında Malkara Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Öznur Akyol, “Mirabel Kardeşlerin, Dominik Cumhuriyetinde Diktatör Trujillo'ya karşı verdikleri insan hakları ve demokrasi mücadelesi nedeniyle 1960 yılında katledilmesi, Mirabel Kardeşleri Özgürlük ve İnsan Hakları için verdikleri mücadele de tüm dünyada sembol haline getirmiştir.

25 Kasım günü, 1981 yılından beri Mirabel Kardeşlerin yaşadıkları dolayısıyla kadına yönelik şiddetle mücadelenin sembolü haline getirilmiş, 1999 yılında ise Birleşmiş Milletler bugünü resmi olarak "Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü" ilan etmiştir.

25 Kasım bu kapsamda tüm dünyada kadınların şiddete karşı mücadelesinin küresel olarak birleştiği gündür.

• BUGÜN 25 KASIM'DA, "KADINA YÖNELiK ŞiDDETE KARŞI ULUSLARARASI MÜCADELE VE DAYANIŞMA GÜNÜ"NDE, BİZ MALKARA KENT KONSEYİ KADIN MECLİSİ OLARAKNE YAZIK Kİ ENDİŞELİYİZ.

Çünkü Mirabel Kardeşlerin katledilmesinin üzerinden tam 62 yıl geçmiş ancak kadına şiddet geçtiğimiz bu 62 yıl içerisinde azalmak yerine, evde, sokakta ve savaşta yeni şiddet türlerini bünyesine ekleyerek artmıştır.

Dünya genelinde her 3 kadından biri şiddetin değişik türlerine maruz kalmaktadır.

İçinde bulunduğumuz Kasım Ayı itibariyle, 2022 ülkemizde 343 Kadın, Sırf kadın olduğu için erkek şiddeti nedeniyle çeşitli bahaneler ile katledilmiştir.

Bunun haricinde her gün vurulan, öldürülen, namus cinayetine kurban giden, tecavüze uğrayan ve yaşadıkları psikolojik şiddet yüzünden intihara sürüklenen kadınlara ilişkin üçüncü sayfa haberlerini görmekten bıktık usandık.

Toplumun üzerine karabasan gibi çöken Kadına yönelik şiddet, yaşadığımız cağ içerisinde tüm dünya toplumlarının demokratik olarak ilerlemesinin, kalkınmasının ve refahın sağlanmasının ve ayrıca ve kadınların insan hakları ve onuruna yaraşır şekilde yaşam sürmesinin önündeki en büyük engeldir.

Şiddet sadece kadınlara değil, içinde yaşadığımız toplumun gelişimine sosyolojik, psikolojik ve ekonomik olarak da zarar vermektedir. Bu nedenle Mirabel Kardeşlerin katledilmesinden ve daha öncesinden beridir devam eden kadına yönelik şiddetin önlenmesi için

• Mevzuatımızda yer alan kanunların gereği gibi uygulanmasını,

• Kadınlara Karşı Şiddetin Önlenmesi ve Cinsiyet Eşitliği bilincinin topluma aşılanması için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yeni politikalar ve şiddeti önleyici mevzuat çalışmaları yapılmasını,

• 6284 Sayılı Kanunun Kapsamının Genişletilmesini

• Kadına Yönelik Şiddete ilişkin ceza dosyalarında haksız tahrik indiriminin gözetilmemesini talep ediyoruz.

Şuna inanmak lazımdır ki; dünya üzerinde gördüğünüz her şey kadının eseridir. Diyen Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK'ün izinde, Kadına yönelik şiddetin her türlüsüne karşı çıkıyor, şiddetin önlenmesi için yapılacak her türlü destekçisi olacağımızı kamuoyuna bildiriyoruz.

Unutmayalım ki; Kadın

Kendisine yakıştırılan tüm rollerin aksine;

ZAYIF DEĞiL, GÜCLÜ,

HAREKETSiZ KALAN DEĞiL, EYLEME GECEN,

KIRILGAN DEĞiL, DiRAYETLi,

DAĞITAN DEĞiL, TOPARLAYAN,

TÜKETEN DEĞiL, ÜRETEN,

AKILSIZ DEĞiL, ZEKi,

BOZAN DEĞiL YAPANDIR.” dedi.

Malkara İlçe Kaymakamı Kerem Süleyman Yüksel, KADES (kadınların ve çocukların maruz kaldığı şiddet, taciz gibi kötü eylemleri engellemek adına kullanıcılara sunulmuş uygulaması) hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Basın açıklamasının akabinde Avukat Anıl Kurt söyleşi gerçekleştirdi.

Gerçekleştirilen programın ardından, İlçe Kaymakamı Kerem Süleyman Yüksel, Belediye Başkanı Ulaş Yurdakul ve protokol üyeleri 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Gününe farkındalık yaratmak amacıyla Atatürk Anıtı önünde vatandaşlarımıza karanfil ve broşür takdimin bulundular.