OYUN ÇOCUK İÇİN HAYATIN TA KENDİSİDİR

Malkara Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından 25 Mart 2015 tarihi itibariyle Haydi Çocuklar Sokağa Çıkalım projesi kapsamında Oyun Çocuk İçin Hayatın Ta Kendisidir sloganıyla çocuk parklarına ve ilköğretim okullarının bahçelerine sek sek oyun parkurları yapılmaya başlandı.

İlerleyen zamanlarda da Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri, tespit edilen çocukların sokakta güvenle oyun oynayabilecekleri yerlere sek sek oyunun çizimlerini çıkmaz boya ile çizerek sek sek oyun parkurlarını yapmaya devam edeceklerdir.

Malkara Belediye Başkanı Ulaş Yurdakul konuyla ilgili yapmış olduğu açıklamasında; “Malkara Belediyesi olarak amacımız çocukları teknolojinin sunduğu olanakların olumsuz etkilerinden korumak, kültürel değerleri yaşatmak, çocukların bu oyunları oynayarak daha sağlıklı ve mutlu olmalarına yardımcı olmaktır. Bu amacımızla bu projeyi gerçekleştirdik. Günümüzde çocuklar, apartman daireleri içerisinde zaman geçiriyorlar ve okul-ev arasında bir hayat sürüyorlar. Hâlbuki bizim ve büyüklerimizin çocuklukları sokakta geçti. Çocuklar sokakta yaşıtlarıyla oynayıp, arkadaşlık kuracak, paylaşmayı öğrenecekler. Bu projeyle çocukların zihinsel, bedensel ve ruhsal gelişimine de katkı sağlamış olacağız. Eskiden oynanan sek sek gibi çocuk oyunlarımız sayesinde çocuklarımız teknolojinin zararlı yönlerinden uzaklaşır. İnsan odaklı bir belediyecilik anlayışı ile bu oyunlarımızı güncelleyerek çocuklarımıza armağan etmeye devam edeceğiz” dedi.

Malkara Belediyesi Park ve Bahçeler Müdür V. Peyzaj Mimarı Çiler Şenel Bilsel ise; “Çocuk, oyun oynamak zorundadır. Gelişim basamaklarını oyun oynayarak denemek zorundadır. Enerjisini yaşama biçimlerine dönüştürmek zorundadır. Gelir seviyesi düşük vatandaşların yaşadığı bir mahallede park yaparken o mahallede yaşayan çocuklar okuldan çıktılar ve duvarın üstüne eskiden çok iyi bildiğimiz fakat zamanla unuttuğumuz bir üç taş oyunu çizdiler. Yerden buldukları taşları ve toprak parçalarını da oyunda kullandılar. Benim çocuklarımın bu oyunları bilmediğini ve daha pek çok çocuğun bilgisayar ve tabletlerle çok fazla zaman geçirdiklerini çok üzülerek görüyorum ve bu konuda ne yapabileceğimizi uzun zamandır düşünüyordum.

Bahar geliyor, çocuklar uzun bir kıştan sonra bahara hasret kaldı. Çocuklarımızın dışarı çıkıp oynamasına destek olalım düşüncesiyle Malkara Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü olarak biz bu konuda neler yapabiliriz diye düşündük, çocuklara dışarıdaki oyunları fark ettirecek ve bu oyunları oynatabilecek bir fikir bulduk.

Yere sek sek çizmek… Belki uygun yerlere üç taş oynayabilecekleri küçük altlıklar çizmek… Görürlerse hatırlarlar, belki de oynarlar diye…

Oyuna doymamış bir çocuk ne okula ne de hayata hazırdır. Çocuk oyun oynarken bedeninde biriken enerjiyi boşaltmış ve kas sistemini de geliştirmiş olur. Aktif oyun ve dışarı etkinlikleri çocukların hem fiziksel hem psikolojik gelişimleri için çok önemli.

Günümüzde çocuklar adeta tablet ve akıllı telefonlarla dünyaya geliyorlar. Çocuklar sokakta oynamak yerine bilgisayar oyunları oynayarak büyüyorlar, bu da sanal bir hayat içinde yaşamayı,  dikkat problemini beraberinde getiriyor.

Çocuk, oyun sayesinde başkalarına saygı göstermeyi, empati yapmayı, sabırlı olmayı, kurallara uymayı, problem çözmeyi, stresle baş etmeyi, karşılıklı diyaloglarda kendi sorumluluğunu fark etmeyi öğrenir.

Sek sek oyunu Dünyanın en eski oyunlarından biridir.  Sek Sek oyununda dikkat, denge, algı, koordinasyon vardır. Futboldan bile eski olduğu bilinen bu oyun, M.Ö. 2357'de Çin yazıtlarında, Mısır ve Yunan mezar taşlarında sembolize edilmektedir. Sek sek, ruh ve bedenin kusursuz uyumunun pratiğini yaparak, dünyadan cennete, yeryüzünden gökyüzüne ulaşmak amacıyla Eski Çin'de rahiplerin oynadığı bir oyunmuş. Sek sek oyununda rahipleri taş ruhu temsil edermiş. Oyunu bitiren rahip son karedeki taşı alıp başına koyarmış.

Başaramayınca ‘Yandın'  kelimesi buna göndermedir.

Projemiz,  çocukların sokakta güvenle oynayabildikleri yerleri tespit edip öncelikle her çocuk parkına, sonrada güvenli yerlere bu oyunu çıkmaz boya ile çizmektir” diyerek projenin amacından bahsetti.

Haber Kaynak: Basın ve Halkla İlişkiler